Factors that impact the word-of-mouth intention (WOM) in the full-service restaurant industry: A stimuli-organism-response approach

Christian Reich López, Maria Mayela Terán Cázeres, Jesús Fabián López Pérez

Resumen


The objective of this research is to analyze the variables that relates to Word-Of-Mouth intention (WOM) in the restaurant industry in Monterrey, Mexico’s metropolitan area. The chosen method was partial least square structural equation modeling (PLS-SEM) studied by a Stimuli-Organism-Response (SOR) approach. The results show evidence that the variables of quality of the food, perceived value and personal interaction quality are factors willing to predict word-of-mouth intention in full-service type restaurants ( = 72.4%). The originality of the article resides in the contribution of consumer’s behavior theory in the hospitality area (Full-service type restaurants) in a LATAM geography. Related to the findings, physical environment quality was not significant in the model, which we aim to explain in the discussion potential reasons. Regarding limitations, it is acknowledged that the sampling method used in this investigation is a non-probabilistic convenience approach.


Palabras clave


WOM, restaurants, hospitality, customer service

Texto completo:

PDF EPUB (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.22201/fca.24488410e.2022.3183

Métricas de artículo

Cargando métricas ...

Metrics powered by PLOS ALM

Enlaces refback

  • No hay ningún enlace refback.


Licencia de Creative Commons
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento 4.0 Internacional.

CONTADURÍA Y ADMINISTRACIÓN, año 64, No.64-1, enero-marzo de 2019, es una publicación trimestral editada por la Universidad Nacional Autónoma de México, Colonia Ciudad Universitaria, Delegación Coyoacán, C.P. 04510, México, Ciudad de México, a través de la División de Investigación de la Facultad de Contaduría y Administración - UNAM, Circuito Exterior, s/n, Colonia Ciudad Universitaria, Delegación Coyoacán, C.P. 04510, México, Ciudad de México., Tel. (55) 56 22 84 57 y (55) 56 22 84 58 Ext. 144, http://www.cya.unam.mx, correo electrónico: revista_cya@fca.unam.mx, Editor responsable: Dr. Francisco López Herrera, Reserva de Derechos al Uso Exclusivo No. 04-2016-071316434900-203, otorgada por el Instituto Nacional del Derecho de Autor, ISSN 2448-8410, Responsable de la última actualización de este Número, División de Investigación de la Facultad de Contaduría y Administración-UNAM, Dr. Francisco López Herrera, Circuito Exterior, s/n, Colonia Ciudad Universitaria, Delegación Coyoacán, C.P. 04510, México, Cd., Mx., fecha de última modificación, 7 de enero de 2019.

Las opiniones expresadas por los autores no necesariamente reflejan la postura del editor de la publicación. Se autoriza la reproducción total o parcial de los textos aquí publicados siempre y cuando se cite la fuente completa y la dirección electrónica de la publicación.

Contaduría y Administración by División de Investigación de la Facultad de Contaduría y Administración is licensed under a Creative Commons Reconocimiento- 4.0 Internacional.
Creado a partir de la obra en http://www.cya.unam.mx.

Correo electrónico: revista_cya@fca.unam.mx               

ISSN: 0186-1042 (Print) 2448-8410 (Online)